Kontrovèrsia: “Ens vam fer molt amics de Xeic! al concert de La Mirona i ens van donar consell”

Kontrovèrsia, el grup guanyador del Destaca’t 2019, van tocar dijous a la calçotada dels Xoriguers de la UdG, al Campus de Montilivi i tenen l’objectiu de gravar el seu primer EP.

 El grup de mestissatge, Kontrovèrsia, van ser l’estiu passat els representants de les Comarques Gironines al concurs Música Jove de l’Acampada Jove. Després del seu pas pel concurs, han tocat en diverses festes majors i sales. Aquest febrer van escalfar l’ambient a La Mirona abans del concert del grup ebrenc Xeic!, amb qui van poder compartir experiències al “backstage”. El seu darrer concert va ser a la calçotada dels Xoriguers de la UdG, on van tocar juntament amb Festucs, els guanyadors del Destaca’t 2016.

Què us va aportar haver guanyat el Destaca’t?

Com que portàvem molt poc temps tocant junts, menys d’un any, ens va animar a començar a assajar més i més. Quan va acabar estàvem molt emocionats perquè no ens esperàvem arribar tant lluny i vam poder anar a l’Acampada. Va ser molt guai estar tots junts allà, fent més convivència, fins i tot, i ens va unir molt més com a grup.

On heu tocat després del vostre pas pel concurs?

Hem tocat a Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina, a Caldes de Malavella, a Calonge, a la Sala Mariscal… i a La Mirona com a premi del Destaca’t!

Com recordeu la vostra experiència a l’Acampada i al Música Jove?

Molt xula, la veritat. Perquè vulguis o no, estàvem nosaltres tocant allà a l’Acampada Jove, que és un dels festivals on ja hi havíem anat altres anys, com a públic. I poder tocar allà amb altres grups que estaven igual que nosaltres era com que no ens sentíem tant principiants. Com que tots estan igual que nosaltres vam dir: “doncs anem a donar el millor de nosaltres!”. També ens vam conèixer entre els grups una mica, vam parlar sobre com portàvem això de ser un grup novell.

Després del pas pel concurs i per l’Acampada Jove, alguna anècdota que vulgueu compartir?

És que ens han passat bastantes coses, més que res de “cachondeo” que fem abans del concert sempre. Des de tancar gent al maletero del cotxe i el cotxe en marxa, que és força divertit.

Amb quin grups us ha agradat més tocar?

Ens vam fer molt amics de Xeic!, fa poc, a La Mirona. I també vam poder aprendre molt, perquè ells porten anys tocant i ens ensenyaven coses. Ens van donar consell i que si necessitàvem qualsevol cosa. Gent molt propera en general i que porten molts anys en aquest món. Lo bo de coincidir amb un grup així, més veterà, és que t’ajuden en el que no saps, et donen consells, maneres de fer les coses, maneres d’assajar. I realment és un punt molt més positiu que t’emportes.

Quin serà el vostre camí a seguir a partir d’ara?

Doncs anar cap a dalt! Vull dir, anar pujant, anar millorant. I ara estem intentant gravar un EP, que és el nostre pròxim objectiu. Quan surti, tindrem una carta de presentació per anar ensenyant i donar-nos a conèixer. Ens anem posant objectius a curt termini perquè així anem fent, i no et sents com que no arribes mai. Llavors, “pasito a pasito” i anem fent.

Quines son les vostres influències?

Jo crec que tenim molta influència directa de grups rotllo Doctor Prats, perquè fan molt de xou i també ho intentem. Musicalment, tothom agafa una mica la seva part. Es nota en les nostres cançons i les versions, que són un rotllo totalment diferent. Tenim la sort que tots tenim un gust completament diferent i entre tots fem com una mescla. Al final complementa. I si alguns volen tirar molt d’aquí, els altres diuen no, i fem un punt mig. Al final és trobar l’equilibri entre tothom del grup, i jo crec que entre tots ens complementem bé i acabes trobant un estil que et marca. No t’influencies per ningú sinó que al final acabes trobant el teu propi estil. Ara estem agafat una mica del que ens agrada a nosaltres i ja anirà creixent i veurem cap on tira.

Quina és la recepta per guanya el Destaca’t?

Assajar. Posar-li moltes ganes i anar-s’ho a passar bé. Perquè si ets un crack musicalment però estàs tens al directe, no guanyaràs perquè molta de la part és xou i com respon el públic. I vulguis o no, si fas una cosa espectacular però al públic no li transmets, doncs no guanyaràs. Nosaltres acabàvem de començar, no teníem altes expectatives i vam dir, “anem-nos-ho a passar bé, a saltar, a fer que el públic balli”, i això va donar bons resultats. Quan ens ho passem millor és quan connectem més amb el públic. Potser no fem el millor bolo musicalment, però ho petem d’una altra manera.

Com recordeu el vostre pas pel Destaca’t? Hi havia bon rotllo?

Sí, tant amb els tècnics com amb l’organització estàvem tota l’estona parlant, tothom molt simpàtic i ens ho vam passar molt bé. I amb els altres grups, per exemple a la semifinal de Cassà vam fer sopar tots conjunt i vam estar parlant. També competíem contra un grup que és del nostre poble i va ser tot súper proper i compartíem bateria.

Us imagineu tocar en un gran festival d’aquí uns anys?

Tant de bo! Ara mateix imaginar-ho no, però tant de bo que passi!

En quins escenaris us podrem escoltar en els propers mesos?

Encara no podem dir res perquè no ho sabem del tot. No està del tot confirmat. Però hi ha alguna cosa… algunes festes majors a l’estiu!

Com encareu el concert a la calçotada dels Xoriguers?

Bé, hi ha molta gent i llavors, a veure què tal és. Festucs també porta ja més recorregut. Però si han tingut la mateixa experiència que tu doncs et poden dir: “doncs mira ara que portem tants anys, doncs ens ha passat això, seria millor si proveu de fer tal cosa”. I també és curiós que coincidim tocant dos concursants i guanyadors del Destaca’t el mateix dia!