La festa dels 10 anys del Destaca’t omple Castelló d’Empúries de festa, però també de lluita i reivindicació

La denúncia de la repressió del govern espanyol i el suport al govern de Catalunya van ser els eixos d’una nit que, a més de la festa, també va recollir fons per a Valtonyc, el raper mallorquí condemnat per cantar

El Destaca’t, el concurs per a grups emergents de les Comarques Gironines, va celebrar dissabte la festa dels 10 anys del concurs. Ho va fer amb el Festaca’t, una vetllada que va comptar amb diversos grups participants del Destaca’t com a convidats especials, i amb les actuacions del grup tribut a Obrint Pas, Seguirem, i del “cantautot” Miquel del Roig, molt conegut a les Comarques Gironines. Tot i l’alegria per la fita de les 10 edicions, el Destaca’t va omplir la festa també de reivindicació, condemnant la situació política que estem vivint i mostrant tot el seu suport a les persones encausades i empresonades.

L’acte va començar a les 21h de la nit, recordant com el Destaca’t ha anat creixent i consolidant-se al llarg de les seves 10 edicions. Per dalt de l’escenari van passar en Carles Benguerel i l’Aina Trafach, el passat i el present de l’organització. En Carles forma part de la generació que va crear el Destaca’t i va treballar pera fer-lo gran, mentre que l’Aina viu el seu primer any com a organitzadora. Tot seguit, es van entregar diplomes als grups que han passat pel Destaca’t i que no es van voler perdre una ocasió tan especial. El públic va poder gaudir també d’un tast d’aquestes 10 edicions amb les actuacions en acústic dels alt-empordanesos Korxea i el grup de La Garrotxa, Tortellinis.

Com a denúncia del retrocés democràtic que viu el món de la música i la llibertat d’expressió, el Festaca’t va comptar amb la projecció de la cançó per la qual Valtonyc ha sigut condemnat, i la lectura d’un comunicat de l’organització en suport al raper de Mallorca, a Pablo Hasel, Elgio i totes les persones condemnades o encausades per delictes similars. La festa va comptar amb una caixa de resistència, de la qual tots els diners recaptats seran enviats al Grup de Suport a Valtonyc. A més, degut als esdeveniments recents vinculats a la situació política del país, es va llegir també la carta que Marta Rovira va enviar des de l’exili i un comunicat denunciant l’actuació repressiva del govern espanyol contra els líders independentistes, en presó preventiva per haver escoltat el poble de Catalunya.

La vetllada va acabar amb les actuacions de Miquel del Roig i els seus tradicionals “garrotins”, molt participatius, i del grup Tribut a Obrint Pas, Seguirem, que va fer vibrar el públic amb les cançons del mític grup valencià d’spa-punk combatiu en català.